منظور از پسیو شبکه چیست؟
همانطور که در مقدمه اشاره کردیم، یک شبکه از دو بخش active و passive تشکیل میشود. هر یک از این دو بخش خود شامل برخی تجهیزات و خدمات میشود.
تجهیزات پسیو شبکه ابزارهایی هستند که در تولید یا تقویت (بازتولید) سیگنالهای الکترونیکی نقشی نداشته و تنها هدایت کننده جریان الکتریکی بین ابزارهای اکتیو شبکه هستند. درواقع عملکرد این تجهیزات ارتباطی با جریان برق نداشته و تنها نقش هدایت کننده را ایفا میکنند. سادهترین دیوایس پسیو شبکه یک قطعه کابل شبکه است که تنها وظیفه آن انتقال جریان الکتریکی برای سایر دیوایسهای موجود در شبکه است.
خدمات پسیو شبکه نیز شامل طراحی شبکه و نقشه آن و به دنبال آن، پیاده سازی نقشه با استفاده از ابزارها و تجهیزات پسیو میباشد. به بیان سادهتر، تمام فعالیتهای کابلکشی و نصب دیوایسها که طبق یک نقشه از پیش تهیه شده انجام میپذیرد و زیرساختهای یک شبکه را ایجاد میکند در دسته خدمات پسیو شبکه قرار میگیرد.
در مقاله دیگری که تحت عنوان لیست تجهیزات و سرور نوشتهایم، تجهیزات اکتیو و پسیو شبکه را با جزئیات بیشتر بررسی کردهایم. در ادامه به صورت خلاصه با مهمترین تجهیزات و خدمات پسیو شبکه آشنا میشویم.
انواع تجهیزات پسیو شبکه
- کابل
-
کانکتورها (Connector)
- داکت و ترانک
- سوکت دیواری
- جک کیستون (Keystone)
- پچ پنل
- پچ کورد
- رک
کابل
کابلهای مختلفی ممکن است در یک شبکه به کار گرفته شود که یکی از معروفترین آنها کابلهای دارای RJ45 هستند که در بین عموم کاربران بهعنوان کابل شبکه شناخته میشوند. کابلها در شبکه حکم مسیرها و راههای سطح شهر را دارند که تمام نقاط و مناطق را بههم متصل و امکان نقلوانتقال افراد و خودروها را فراهم میکنند. هاب ازجمله تجهیزات شبکه است که در دو نوع اکتیو و پسیو طراحی میشود.
کابلها میتوانند با توجه به قطر یا میزان مقاومت دربرابر نویز و نوع طراحی برای استفاده در محیطهای مختلف دستهبندی شوند. ازجمله کابلهای پرکاربرد دیگر میتوان به فیبرهای نوری اشاره کرد. خصوصیات کابلها شامل یهنای باند آنها و جنس روکش میشود که براساس نیاز از بین انواع آنها میتوانید انتخاب کنید.

کانکتورها (Connector)
شاید معروف ترین و پرکاربردترین کانکتور در اتصال شبکه و دنیای IT کانکتورهای RJ45 یا با نام معروف تر آن یعنی کانکتور های کابل LAN هستند. از کابل های LAN (که معمولا به صورت Cat5، Cat6 و… نیز نامگذاری می شوند) در شبکه های کامپیوتری برای انتقال داده ها مختلف و اتصال به انواع کامپیوتر و مودم استفاده می شود. ساختار کانکتور RJ45 به صورت 8P8C است و به کابل های LAN دارای سیم های 4 زوج متصل می شوند و باید برای اتصال به کابل هر 8 سیم به صورت جداگانه وارد هر پوزیشن شوند.
اما در یک کابل شبکه LAN عادی برای اتصال کامپیوتر و مودم به همدیگر یا اتصال چند کامپیوتر به سوییچ شبکه و ایجاد شبکه محلی تنها از 4 پین یا کانکتور روی آن استفاده می شود، این یعنی چهار سیم دیگر در کابل بدون استفاده باقی می مانند. البته اینگونه نیست که 4 سیم و پین نصب شده روی کابل های لَن کاملا بدون مصرف باشند، بلکه این سیم ها تنها در شبکه های کامپیوتری عادی استفاده ای ندارند و در دستگاه های با تکنولوژی پیشرفته تر و شبکه های پیچیده تر برای انتقال داده به کار گرفته می شوند.

داکت و ترانک
محفظهای برای عبور کابلها که علاوهبر افزایش ایمنی کابلها، از نظر ظاهری نیز به دسته کابلها نظم میدهد. جنس داکت یا ترانکت معمولاً از PVC است و مقاومت مناسب دارد. داکت و ترانک بهدلیل تفاوت در اندازه در شرایط مختلفی کاربرد دارند. برای مثال، اگر دستهی کابلی که با آن سروکار دارید، تعداد بیشتری کابل را شامل میشود، باید سراغ ترانک بروید؛ وگرنه داکت پاسخگوی نیاز شما خواهد بود.

جک کیستون (Keystone)
در صورتی که در نظر داشته باشیم کیستونها را بر اساس جنس طبقهبندی کنیم، آنها به دو گروه اصلی زیر تقسیم میشوند:
- کیستون شبکه فلزی: این نوع کیستونها از جنس فلز یا آلومینیوم هستند و معمولا برای پروژهایی که نیاز به پوشش فیزیکی مقاومی دارند مانند محیطهای صنعتی یا محیطهایی با شرایط سخت استفاده میشوند. کیستونهای فلزی معمولا مقاومت بالایی در برابر ضربه، حرارت و تداخل الکترومغناطیسی دارند.
- کیستون شبکه پلاستیکی: این نوع کیستونها از جنس پلاستیک، معمولا پلیکربنات ساخته میشوند. آنها به عنوان جایگزینی اقتصادیتر برای کیستونهای فلزی استفاده میشوند. کیستونهای پلاستیکی عموما برای استفاده در شبکههای داخلی، محیطهای اداری، خانگی و کاربردهای عمومی مورد استفاده قرار میگیرند. آنها به طور کلی سبکتر و ضدخش هستند و تنوع رنگی بیشتری دارند. امروزه، در بیشتر شرکتها و سازمانها شما این نوع از کیستونها را مشاهده میکنید.
انتخاب نوع جنس کیستون باید بر اساس نیازها و شرایط محیطی شبکه صورت گیرد. اگر پروژه قرار است در یک محیط سخت پیادهسازی شود و نیاز به مقاومت فیزیکی زیادی دارید، کیستونهای فلزی گزینه مناسبی هستند. اگر شبکه شما قرار است در یک محیط داخلی و معمولی مثل محیطهای شرکتی پیادهسازی میشود، کیستونهای پلاستیکی معمولا مقرون به صرفه هستند.

پچ پنل
پچ پنل چیست؟
پچ پنل قطعه ای مستطیلی شکل است که روی آن تعداد مشخصی (مثلا 24 یا 48) پورت شبکه وجود دارد و داخل رک قرار می گیرد.
متناسب با نیاز سیستم شبکه و تعداد فعلی و آینده کلاینت ها در سیستم، تعداد پچ پنل ها در رک ها متغیر خواهد بود.
متخصصین کابل کشی تمام کابل هایی که به سوکت ها متصل هستند را در یک نقطه در مرکز قرار گیری رک می باشد جمع آوری می کنند، آنها را وارد پچ پنل کرده، شماره گذاری می کنند تا در صورت لزوم هر سوکتی را که میخواهند با یک کابل کوچک شبکه به سوئیچ متصل کنند.
با توجه به مطالب بالا می توان گفت پچ پنل رابطی است برای مرتب کردن و توزیع کابل های شبکه.
کاربرد پچ پنل
از وظایف این قطعه می توان به رابط بودن بین نودها و سوئیچ ها، سهولت در استفاده و زیبا کردن محیط کابل کشی و همچنین جلوگیری از آسیب دیدن کابل ها اشاره کرد ولی وظیفه اصلی پچ پنل این است که بین نقاط انتهایی کابل های شبکه و تجهیزات شبکه از قبیل هاب، روتر، سوئیچ و … قرار می گیرد و به جای این که کابل های شبکه مستقیما به این تجهیزات متصل بشوند، این اتصال از طریق پچ پنل صورت می گیرد.
به عبارتی می توان گفت که یک سر تمامی کابل های کشیده شده شبکه در کل ساختمان در نهایت وارد پچ پنل می شود و ارتباط های شبکه را شکل می دهند.

پچ کورد
Patch Cord یکی از اجزای شبکه های کامپیوتری است که برای متصل کردن دستگاه های شبکه کامپیوتری استفاده می شود.
این تجهیزات ممکن است سوییچ، کامپیوتر، پچ پنل و … باشند.
پچ کورد ها برای انتقال صدا و تصاویر هم به کار می روند اما منظور ما در اینجا پچ کوردهای از نوع زوچ تابیده شده (Twisted pair) است که به آنها پچ کورد شبکه می گویند.
پچ کورد شبکه در واقع یک کابل شبکه کوتاه (از 0.5 تا 20 متر) است که در دو سر آن یک سوکت با استاندارد RJ-45 نصب شده است.

رک
رک در IT و به طور کلی در شبکه، سخت افزاری است که ماژول های سخت افزاری مانند سرور، استوریج، سوییچ و روتر و یو پی اس و دیگر تجهیزات شبکه را در خود جای میدهد. بدین ترتیب در فضایی مناسب و امن، طبقات منسجمی برای نگهداری تجهیزات شبکه را برایتان فراهم میکند.
رک ها یا باز هستند یعنی دیواره و در ندارند و یا بسته هستند که در و دیوار دارند. چون سخت افزارهای شبکه از استاندارد خاصی پیروی میکنند، رک هم با رعایت این استانداردها در اندازه میتوانند به راحتی انواع سخت افزار شبکه را در خود جای دهند.
رک معمولا از جنس استیل است گاهی اوقات هم از آلومینیوم با روکش رنگی ارایه میشوند.

بدون نظر